Veel CCTV-beveiligingsapparatuur wordt geleverd met een aantal functies. Over het algemeen geldt dat hoe eenvoudiger een beveiligingscamera is, hoe goedkoper deze is. Meer functies betekent meer kosten. Er zijn beveiligingscamera’s die kunnen worden geprogrammeerd om te werken met uw inbraakalarmkits en er zijn draadloze CCTV-kits die kunnen worden geprogrammeerd om te werken, zelfs als u zich in een ander land bevindt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bedenk eerst of u wilt dat uw apparatuur in kleur of in zwart-wit opneemt. Het is bekend dat CCTV-camera’s die beeldmateriaal in zwart-wit vastleggen, goedkoper zijn dan camera’s die gekleurde video vastleggen. De kosten van CCTV-camera’s die gekleurde opnamen kunnen maken, zijn de laatste tijd echter veel goedkoper geworden en redelijk betaalbaar. Er zijn ook camera’s die video’s opnemen in zowel kleur als zwart-wit, afhankelijk van de lichtomstandigheden.

Bepaal wat voor soort resolutie u wilt dat de video-uitvoer is. Resolutie is het aantal lijnen dat de beelden op een monitor vormen. Hoe meer lijnen er zijn, hoe duidelijker de uitvoer. Dit kan van veertien tot vijfhonderd regels zijn, waarbij vijfhonderd regels al als hoge resolutie worden beschouwd. Zorg er echter voor dat de monitor die u wilt gebruiken voor uw CCTV-apparatuur geschikt is voor de resolutie van de beveiligingscamera, anders is het een verspilling van geld om een ​​CCTV-camera met hoge resolutie te kopen voor een monitor die de verwachte output niet aankan.

Bedenk hoe snel u de opnamesnelheid van de camera wilt hebben. Dit kan variëren van zes tot dertig frames per seconde. De meeste camera’s draaien met zes frames per seconde voor gegevensbeheer, omdat het vastleggen van beeldmateriaal met dertig frames per seconde of in realtime gegevens zwaar kan zijn.

Bepaal of u wilt dat uw camera in een vaste positie staat of dat u wilt pannen, kantelen en zoomen. De meeste camera’s zijn gemonteerd om beelden van een bepaald gebied te maken zonder te bewegen, maar er zijn camera’s die u kunt bedienen om in te zoomen op objecten en te kantelen of pannen voor een beter zicht op een gebied. Dit worden PTZ-camera’s genoemd.

Bepaal of u wilt dat uw beveiligingscamera bedraad of draadloos is. Bedrade camera’s moeten zo worden gepland dat u weet waar de draden lopen en moeten dienovereenkomstig worden gelabeld. Draadloze camera’s zijn gemakkelijker te installeren omdat ze geen ingewikkelde bedrading vereisen. Veel modellen werken zowel op batterijen als op netstroom.

Bepaal welke vorm en vorm van de camera u wilt gebruiken. Uw opties zijn enorm, dus het is belangrijk om ook rekening te houden met het specifieke doel waarvoor de camera zal worden gebruikt. U kunt kiezen voor bulletcamera’s, domecamera’s, boxcamera’s of verborgen camera’s. Verborgen camera’s zijn erg populair voor thuisgebruik omdat ze elke vorm kunnen aannemen.